Vogelwerkgroep

De Vogelwerkgroep van de WNLB houdt zich bezig met het inventariseren van vogelsoorten in de omgeving van Boxtel. Vooral in de lente en de zomer, maar ook regelmatig in de winter gaan we daarvoor de natuur in.

Voor een beperkt aantal vogelsoorten houdt de Vogelwerkgroep van de WNLB zich ook bezig met beheren. Onder beheren valt dan inventariseren, aanbieden en onderhouden van nestplaatsen en beschermen.
Enkele keren per jaar gaan we daarnaast op excursie buiten Boxtel, om een ons meestal vrij onbekend vogelgebied te bezoeken en daar, tenminste door ons, minder vaak geziene vogelsoorten waar te nemen.

Voorbeelden van het inventariseren van vogelsoorten:
De eenvoudigste variant: samen erop uit met de fiets, en genieten van alle het moois dat we zien vliegen, zwemmen en lopen. Bijvoorbeeld heen en weer naar St. Michelsgestel, zoveel mogelijk langs de Dommel. En daar hoort onderweg natuurlijk een horeca stop bij.

De meest uitgebreide variant: vooraf een gebied selecteren en dat per seizoen zo’n 13 keer samen te voet doorkruisen en in een tablet noteren welke vogel je waar hoort of ziet. Dit heet dan een BMP (Broedvogel Monitoring Project) inventarisatie, en die start rond de zonsopgang. Een BMP inventarisatie is wetenschappelijk onderbouwd en er kan uit geconcludeerd worden hoeveel (broed)territoria per vogelsoort zich in dit gebied bevinden, en waar binnen dit gebied. De resultaten worden gerapporteerd aan de beherende instantie, bijvoorbeeld Natuurmonumenten.

Een tussenliggende variant: inventariseren van Huiszwaluwen, Gierzwaluwen of Houtsnippen. Alle 3 hebben een specifieke vorm van inventariseren.

Voorbeelden van het beheren van vogelsoorten (natuurlijk hoort bij beheren ook inventariseren, anders weten we niet waar nestkasten te plaatsen):

Kerkuilen en Steenuilen (Steenuilen zijn enkel in het buitengebied aanwezig) wordt nestgelegenheid geboden in nestkasten. Tijdens het broedseizoen worden de nestkasten geïnspecteerd, en erna worden ze schoongemaakt.

Gierzwaluwen (enkel in de bebouwde kom aanwezig) wordt nestgelegenheid geboden in nestkasten.

Huismussen (enkel bij woonhuizen aanwezig) werd enkele jaren geleden nestgelegenheid geboden in nestkasten.

Coördinator:
Hen Maas
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0411-674886

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!