Poelenwerkgroep

Doel van de werkgroep is kennis opdoen over het leven in en rond poelen in het algemeen en van de situatie van poelen in en rond Boxtel. Daarnaast is het belangrijk kinderen op een aantrekkelijke manier te interesseren voor de natuur en verantwoordelijkheid te leren voor hun eigen leefomgeving.

De groep houdt zich bezig met:
Inventarisatie en monitoring
De ontwikkeling van de poelen die destijds in het kader van het beekherstelprogramma Dommel door Boxtel zijn aangelegd wordt regelmatig gevolgd.

Overzetten van amfibieën tijdens de trek
In het voorjaar gaan de amfibieën van hun winterleefgebied op trek naar poelen om hun eitjes af te zetten. Hierbij moet vaak een drukke verkeersweg worden overgestoken en vallen veel slachtoffers.
Van eind februari tot half april verzorgt de groep het overzetten van de dieren op de Kempseweg en Molenwijkseweg die afgezet worden met schermen. In de ochtend en 's-avonds helpen we de dieren die achter de schermen in de emmertjes terecht zijn gekomen veilig op weg naar hun voortplantingswater.

Educatie-activiteiten op Boxtelse scholen
In samenwerking met de Gemeente Boxtel en Waterschap de Dommel voert de werkgroep een poelenadoptieprogramma uit voor de Boxtelse basisscholen. Deelnemende scholen krijgen een poel in de omgevingvan de school toegewezen. Leden van de groep geven gastlessen over wat er in en om de poel valt te beleven. Samen met groepen kinderen gaan ze naar de poel om waterdiertjes te scheppen en bekijken. Ook helpen kinderen soms mee met klein onderhoud van de omgeving van de poel.

Advies
Op verzoek geeft de poelenwerkgroep ook advies over aanleg en onderhoud van poelen bij particulieren.

Excursies
Regelmatig gaan leden van de groep er op uit om samen van de natuur te genieten en nieuwe dingen te ontdekken.
Zou u meer willen weten over de poelenwerkgroep of u willen aanmelden voor onze activiteiten dan kunt u contact opnemen met de coördinator van de groep.


Coördinator poelenwerkgroep:
Marie Jose Meertens
tel.: 073 551 86 20 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!