Knotwerkgroep

Met de knotploegen houden we ons bezig met het knotten van wilgen bij particulieren en bij de gemeente. De adressen liggen in en rond Boxtel. De start van het knotseizoen is altijd tijdens de landelijke natuurwerkdag op de eerste zaterdag in november.


We knotten een keer per drie weken op maandag van 9 tot 12 uur en/of zaterdag eens in de drie weken van 9 tot 12 uur....De laatste knotdag is op of rond 31 maart (start van het broedseizoen van de vogels). Per werkochtend werken we gemiddeld met 15 tot 20 vrijwilligers.

De coördinatoren stellen na de schouw een lijst op van adressen waar dat seizoen gewerkt wordt. Uiteraard na overleg met de eigenaar van de bomen. Een adres komt normaal gesproken één keer per drie jaar aan de beurt.

Na deze zakelijke opsomming willen we zeker nog benadrukken dat er altijd erg enthousiast gewerkt wordt en dat het heerlijk werken is onder een winterzonnetje, zelfs in lichte vrieskou. Het is altijd weer een prachtig gezicht als een rij knotwilgen weer van zijn kruin is ontdaan. Het is dan ook een prima gezicht om rijdend of wandelend door de omgeving van Boxtel te zien waar de werkgroep aan de slag is geweest. Naast het werken in de vrije natuur is er ook een goede onderlinge sfeer tussen de vrijwilligers en er is dan ook altijd tijd voor een grap of een geintje. De koffiepauze is dan ook altijd weer een belangrijk moment tijdens de werkochtend. Ook een jaarlijkse excursie of uitje draagt bij aan de onderlinge band. De meeste vrijwilligers zijn al jaren bij deze groep aangesloten en de leeftijd van een ieder begint dan ook op te lopen. Daarom zouden we erg gelukkig zijn met wat meer jonge aanwas van onze vrijwilligers.

Wel moet duidelijk zijn dat de veiligheid tijdens het werken voorop staat. De zagers die met een kettingzaag werken, zijn allemaal gecertificeerd en hebben een opleiding gehad in het gebruik van deze machines. In de loop van de tijd zijn er meerdere veiligheidsmaatregelen genomen. Zo draagt iedere zager een veiligheidszaagbroek met dito laarzen en handschoenen. Ook een helm met gehoorbescherming behoort tot de standaard uitrusting van de zager. De zager werkt in een veiligheidszone die aangegeven wordt met een aantal pilonnen. Behalve de helper van de zager mag niemand zich binnen deze zone begeven. De overige vrijwilligers dragen een oranje hesje om in het landschap goed op te vallen. De vrijwilliger met een EHBO diploma draagt een afwijkend geel. En sinds kort is er ook altijd een AED (automatische externe defibrilator) op de werkplek aanwezig.

Coördinatoren:
Han Peeters (maandaggroep)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0411 67 48 72 / 06 11 40 98 61

Hans Volmer (zaterdaggroep)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  | 0411 67 46 31 / 06 48 51 00 93

Jose Poort (maandag + zaterdaggroep)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  | 0411 67 47 40 / 06 25 52 55 62

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!