Beheergroep Dommelbimd

De Dommelbimd is een gaaf en authentiek Dommellandschap nabij het centrum van Boxtel. Waar de bebouwing van Boxtel afgelopen eeuw vanuit het centrum fors is uitgebreid naar vele kanten, is het Dommeldal op deze plek als een groene wig behouden gebleven tot in het centrum.

Het gebied is 70 jaar lang in eigendom geweest van een Boxtelse familie. Het heeft altijd een landbouwbestemming gehad maar is nooit intensief gebruikt. Het is niet geƫgaliseerd, er heeft geen intensieve bemesting plaatsgevonden en de grondwaterstand is niet fors verlaagd. Daardoor heeft het gebied het karakter van het eeuwenoude Brabantse boerenlandschap behouden: laaggelegen beemden (hooilanden) langs de Dommel, wat hoger gelegen hobbelige weilanden waar koeien grazen en een moerasachtig gebiedje.

Er is sprake van ijzer- en kalkrijk kwelwater, waardoor de actuele en potentiƫle natuurwaarden van de hooilanden zich kunnen meten met de mooiste beemden elders in het Dommeldal.

In 2013 kwam het gebied, met een grootte van 6,5 hectare, in de openbare verkoop. Drie buurtbewoners maakten zich zorgen over de toekomst van het mooie gebied en namen het initiatief om het gebied te kopen en daarmee (als natuurgebied) veilig te stellen voor de toekomst. Via verkoop van certificaten, fondsenwerving, crowdfunding en subsidies hebben de initiatiefnemers het benodigde geld bijeen gebracht en op 7 september 2015 vond in de Dommelbimd de feestelijke eigendomsoverdracht plaats.

Veel leden van de WNLB dragen de Dommelbimd een warm hart toe en er was een grote bereidheid om het beheer van het gebied op te pakken. Daartoe is een speciale werkgroep opgericht, de werkgroep Beheer Dommelbimd. Op het broedseizoen na, is deze groep het hele jaar door regelmatig aan het werk in het gebied om beheerwerk uit te voeren.

De Dommelbimd is zeer divers aan vegetatietypen en landschapselementen, waardoor het beheer divers is en het een ideaal gebied is waar ook andere werkgroepen actief zijn. Naast de hooilanden die gemaaid worden, zijn er een poel, hoogstamboomgaard, knotwilgen, vlechtheggen en een laarzenpad die onderhouden worden.
Het gebied wordt intensief gemonitord door leden van de planten-, vogel- en poelenwerkgroep. De resultaten van deze onderzoeken geven inzicht in de waarden en potenties van het gebied. Middels de gerichte monitoring geven de planten-, vogel- en poelenwerkgroepen adviezen voor inrichting en beheer.

Een paar uurtjes werken in de natuur geeft een goed gevoel, lekker buiten te zijn en bij te dragen aan het behoud van een mooie omgeving met bijzondere natuurwaarden. Daarnaast zijn de werkochtenden ook nog gezellig, waarbij iedereen op zijn eigen niveau en tempo kan werken. We beschikken over een eigen schuur waar we tijdens de pauze koffie drinken. Overigens wordt ook de schuur onderhouden door de leden van de werkgroep. Kortom een interessant en gevarieerd gebied, waar genoeg te doen is met voor elk wat wils.

Coordinatie:
Frank de Bont en Sylvia van Gulik
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!